Długie wybrzeże duńskie i wody obfitujące w ryby sprzyjały od wieków wielkiemu rozwojowi rybołówstwa. Rybie ości i muszle ostryg nagromadzone w olbrzymich masach w mezolitycznych warstwach kulturowych (śmietniskach) świadczą, że już wtedy morze dostarczało ludziom dużej części pożywienia. W średniowieczu połowy śledzi w Oresundzie miały po raz pierwszy znaczenie gospodarcze. Jesienią solone śledzie sprzedawano w całej Europie Zachodniej. Gdy pod koniec XV w. ławice śledzi oddaliły się od wybrzeży duńskich, znaleziono nowe łowiska u zachodnich brzegów Jutlandii, głównie na własne potrzeby. Brak jednak dobrych portów rybackich na tych niebezpiecznych wybrzeżach i odpowiednich dróg na zapleczu, hamował zaopatrywanie w ryby pozostałych części kraju. Statki były za małe, wyposażenie za lekkie, a rynki zbytu odległe, toteż początkowo rybołówstwo miało w Danii głównie znaczenie lokalne. Wielka przemiana nastąpiła dopiero wraz z budową linii kolejowych, które zwiększyły możliwości transportu w głąb kraju, zakładaniem nowych portów rybackich i wprowadzeniem na przełomie wieków XIX i XX do rybołówstwa morskiego silników spalinowych w rybackich łodziach i kutrach, a także, ok. 1880 r., statków pokładowych w rybołówstwie pełnomorskim.
Nowości:
Interesujące artykuły:
Co warto zwiedzić w Giżycku?
Wiele osób nie wyobraża sobie urlopu bez wyjazdu w celach turystycznych. Często wybierane są wycieczki, opierające się w dużej mierze na relaksie nad morzem...
Dubiecko – Idealne Miejsce na Wypoczynek
Dubiecko, malowniczo położone na południowo-wschodnich krańcach Polski, jest małą, urokliwą miejscowością, która zyskuje coraz większą popularność wśród turystów. Znane głównie ze swojej pięknej przyrody,...
Blog podróżniczy
Blog podróżniczy
Nie wiesz gdzie jechać na wakacje? Blog podróżniczy pomoże Ci znaleźć inspirację. Też miałam ten problem. Hiszpania czy Chorwacja? Pytałam o znajomych, czytałam...