Niedogodność środowiska naturalnego duńskiego sadownictwa, np. słabego nasłonecznienia, są równoważone doborem takich gatunków, które dają soczyste i aromatyczne jabłka w chłodnym i wilgotnym klimacie duńskiego lata. Od wielu lat zbiera się ich ok. 70 – 90 tyś, t, z czego wywozi się 10 – 15 tyś. t. Podobną ilość przeznacza się do produkcji soków pitnych. Gruszki natomiast, których produkcja odgrywa mniejszą rolę, uprawiane są głównie na wyspach południowych. Uprawy śliw tracą na znaczeniu wobec rosnącego importu owoców południowych. Wzrasta natomiast uprawa czereśni i wiśni, dzięki poprawie środków ochrony przed ptakami. W niektórych okolicach zbiory gorzkich wiśni zużywa się do wyrobu Cherry Brandy i wina wiśniowego. Coraz liczniejsi sadownicy duńscy posiadają własne przechowalnie owoców w postaci pomieszczeń klimatyzowanych. Obok nich istnieją spółdzielcze składy i centralne sortownie, gdzie owoce są pakowane i dostarczane sprzedawcom, hurtownikom i supermarketom. Z innych kierunków specjalistycznych duże znaczenie mają szkółki krzewów ozdobnych, uprawy kwiatów, cebulek kwiatowych, pieczarek oraz uprawy szklarniowe. Produkcja tego rodzaju obejmuje szeroki wachlarz gatunków.
Nowości:
Interesujące artykuły:
Restauracja stare miasto Lublin
Od czasu do czasu warto jest udać się na obiad w miejsce bardziej reprezentatywne. Jeżeli jest ku temu jakaś okazja, dobrze jest sprawdzić, która...
Wesele w Karpaczu: Magiczny Ślub w Górach
Planując wymarzone wesele, wiele par zastanawia się nad wyborem odpowiedniej lokalizacji. Jednym z coraz bardziej popularnych miejsc na organizację tego wyjątkowego dnia jest Karpacz....
Magiczny Świat Dziecięcych Marzeń: Hotel w Górach Blisko Zakopanego
Witajcie, drodzy czytelnicy mojego bloga internetowego! Dzisiaj pragnę was zaprosić w niezwykłą podróż do magicznego świata, gdzie dziecięce marzenia stają się rzeczywistością. Chciałbym wam...